Zimné zdravé maškrtenie: sušené ovocie

Zimné zdravé maškrtenie: sušené ovocie

Ivulík 26. 11. 2018

K zimnému obdobiu sušené ovocie jednoducho patrí. Ideálne je usušiť si plody z vlastnej záhradky. Ak takéto máte skúste to tento rok trochu inak. Sušené ovocie v podobe „špirál“ či „rezančekov“. Pre tých čo záhradku nevlastnia, alebo sa im sušiť jednoducho nechce mám v zálohe novinku -sušené ovocie mrazom.

Červené jabĺčko vo vrecku mám…

…koho rada vidím, tomu ho dám. Ideálne celej rodine a hlavne deťom, ktorým sa snažíme prepašovať ho do jedálnička čo najčastejšie (akékoľvek ovocie). Ak máte jabĺčok viac a chcete obmenu, vyskúšajte tento rok sušené jabĺčka na spôsob „špirál“ či rezančekov“. Stačí pozmeniť spôsob sušenia a na svete je chuťovo iná dobrota. Vaše deti milo prekvapí a verím, že si nájde miesto aj vo vašej poličke s maškrtami.

Sušenie začína mixovaním

Celá záhada sušených jablkových rezančekov, spočíva v ich rozmixovaní. Postup je veľmi jednoduchý. Jabĺčka umyte, vyberte jaderník, nakrájajte na menšie kúsky a s troškou vody rozmixujte na jemnú kašu. Plech na pečenie si vysteľte papierom na pečenie a jabĺčkovú kašu roztrite čo na najtenšiu vrstvu. Tu „fyzická práca končí“, všetko ostatné dokončí sušička, alebo rúra. Teplota pri ktorej sa ovocie odporúča sušiť je 50 stupňov z dôvodu zachovania vitamínov. Ja zvyknem pár stupňov pridať (max do 100 stupňov) a sušenie tak skrátiť na cca 4–5 hodín. Po usušení opatrne plát usušeného ovocia oddeľte od papiera na pečenie, zrolujte a nastrihajte na „rezančeky“. Hotovo! Zdravé maškrtenie môže začať. Rovnakým spôsobom si viete usušiť aj iné ovocie. Napríklad slivky či maliny, alebo rôzne kombinácie jabĺčko-kokos, jabĺčko s trochou škorice alebo si vytvorte záhradnú zmes.

Zdravá novinka: sušené ovocie mrazom – lyofilizované

Ak sa vám do sušenia veľmi nechce, alebo jednoducho nemáte čas odporúčam vám vyskúšať sušené ovocie mrazom. Ide o novinku, ktorá sa v našich predajniach len udomácňuje a ešte ju nekúpite tak úplne bežne. Stačí si vybrať: jahody, maliny, červené či čierne ríbezle, banán, čučoriedka, broskyňa, výber pokračuje veď nahliadnite.

Ovocie sušené mrazom

Vitamíny, vôňa, chuť a farba – všetko zachované

Sušením mrazov sa v ovocí zachovávajú vitamíny a minerály. Farba takto vysušeného ovocia je sýtejšia a vôňa identická. Výhodou oproti bežnému sušeniu sú určite hlavne ale tie vitamíny. A ako takéto ovocie chutí? Trochu inak ako bežné sušené ovocie. V ovocí sa zachová prirodzená štruktúra, jahoda je jahodovejšia a o niečo vysušenejšia než ste bežne zvyknutí (hubkovitejšia). Ovocie ktoré je bežne trochu kyselkavejšie sušením na svojej intenzite naberá a prišlo mi ešte o niečo viac kyslejšie. Chuť sa tu naozaj nestráca ale znásobuje.

Sušené ovocie je veľmi dobrou obmenou nielen toho čerstvého, ale hlavne pre maminky potešujúcou zámenou za „klasické sladkosti“. My sme ho mali napríklad ako kočíkovú maškrtu. Určite mu nájdete miesto aj vy, či pri „televízore“, alebo si ho môžete pridať aj k ovseným vločkám na raňajky. Určite s ním niečo vymyslite. Dobrú chuť k zdravému maškrteniu.

Zdravé balíčky chutného ovocia sušeného mrazom

Ako sa vám článok páčil?

Ivulík

Maminka ambasádorka

Hore