Niečo na zohriatie a zároveň pochúťka pre deti
Polievka – okrem toho, že skvele chutí, zahreje a zasýti. Navyše je to aj tekutina, ktorú prijmeme mimo nášho pitného režimu, čo je dôležité aj u detí. A čo je ešte na polievke vynikajúce? No predsa, že ju máme pripravenú rýchlo.
Keď varím deťom, tak je polievka pre mňa veľakrát aj hlavným jedlom. Najobľúbenejšie polievky u detí sú zeleninové a strukovinové dochutené len bylinkami. Ponúkam vám 3 osvedčené a rýchle recepty vhodné pre detičky, ale pochutnajú si na nich aj dospeláci.
Polievka z červenej šošovice
2 mrkvy si očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. V hrnci rozohrejeme olivový alebo repkový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Potom pridáme mrkvu a všetko spolu restujeme asi 2 minúty. Pridáme zemiak nakrájaný na kocky, premytú červenú šošovicu (jeden hrnček) a zalejeme horúcou vodou. Ochutíme mletou rascou a majoránom a varíme spolu asi 10 minút. Šošovica sa pekne rozvarí a polievočku nám zahustí.
Cícerovo – mrkvová polievka
Cibuľu nakrájanú nadrobno, 2 menšie mrkvy nastrúhané nahrubo a 1 zemiak nakrájaný na kocky opražíme na troške oleja. Zalejeme vodou tak, aby bola zelenina ponorená, pridáme vopred uvarený cícer (½ šálky), koriander a rascu. Prikryjeme a varíme 15 minút, kým zelenina nezmäkne.
Krémová tekvicová polievka
Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu asi 1 minútu. Pridáme 1 väčší zemiak nakrájaný na kocky a 1 menšiu tekvicu zbavenú jadier a tiež nakrájanú na kocky. Zalejeme vodou a varíme približne 15 minút. Keď je zelenina mäkká, odstavíme ju z ohňa a rozmixujeme na hladký krém.
Tip
Ak zeleninu nakrájate na malé kúsky, skrátite tak čas varenia. So zeleninou môžete experimentovať a tekvicu nahradiť napríklad brokolicou, karfiolom alebo hráškom. Pre malé detičky môžete všetky polievky rozmixovať na hladký krém.
Ako sa vám článok páčil?